Suszarka do grzybów i owoców - 5 sit suszących
- Średnica sita: 31 cm
- Regulacja wysokości sita (2,8 i 5 cm)
- Możliwość suszenia pokaźniejszych kawałków
Gorenje FDK 24 DW to elektryczna suszarka do warzyw i owoców o mocy 240 W. - zaopatrzona jest w 5 pojemnych sit oraz możliwość dostosowywania ich wysokości.
- ma czytelny wyświetlacz LED, a także timer, który umożliwia nastawienie automatycznego wyłączenia. Urządzenie można nastawić na dowolną temperaturę w zakresie 35 do 70 stopni Celsjusza.
- niewiele znaczący czas suszenia wynosi 30 minut a maksymalny 19,5 godziny.
- Suszarka rewelacyjnie pasuje do suszenia ziół, warzyw, owoców, a także ryb, mięsa i grzybów.
towar jest nowy, posiada 24 miesięczną gwarancję! - Regulacja czasu suszenia
- Regulacja temperatury w zakresie: 35 – 70°C
- Sygnał dźwiękowy zawiadamiający o zakończeniu suszenia
- wyświetlacz LED
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem
- Cicha praca
- Łatwe czyszczenie
- Kolor: biały
- Moc: 200 – 240 W
- wymiary: 31,5 × 31,5 × 30 cm
Suszenie żywności to jedna z najstarszych metod konserwacji znanej człowiekowi. Polega na usunięciu wody z artykułu poprzez jej wyparowanie. Suszenie żywności znane było już w czasach prehistorycznych kiedy to suszono mięso (w tym także ryby). Pierwotnie suszono mięso z zastosowaniem słońca i wiatru. Następnie ognia, przy czym cykl ten często przypominał wędzenie. Aktualnie wykorzystuje się, na skalę przemysłową suszarnie elektryczne, są jeszcze nieduże aparaty umożliwiające suszenie w warunkach domowych (możnazastosować piekarnik elektrycznyjednoczy się to ze widocznie pokaźniejszym zużyciem prądu elektrycznego).
głównie suszeniu poddaje się jadalne grzyby kapeluszowe, warzywa (pomidory, marchew, pietruszka, seler i por) i owoce (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona (powstają z nich rodzynki).
Na skalę przemysłową suszy się też mleko (powstaje mleko w proszku), ekstrakty kawy (powstaje kawa instant), bulionów mięsnych i warzywnych (zupy w kostkach). Jedną ze szczególnych metod suszenia jest liofilizacja.
Usunięcie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jak również efektywnie spowalnia przebieg przemian enzymatycznych i nieenzymatycznych.