Dania i potrawy z ziemniaków to kolejna z linii książka zawierająca ponad 130 sprawdzonych przepisów na szanowane i łatwe do przygotowania potrawy z ziemniaków; od opiekanych czy faszerowanych kartofelków, cenionych przez dzieci frytek, kopytek, różnorodnego typu kluseczek i placków ziemniaczanych – na zapiekankach i sałatkach kończąc.
Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i jednocześnie dla wielu z nas podstawowy element codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie niemało zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu, lecz jest na dodatek bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków i zapiekanek. Poza tym znakomicie komponuje się z każdym typym mięsa, rybami i innymi warzywami, a ze względu na swój delikatny, niezbyt wyrazisty smak – genialnie łączy się z ziołami i przyprawami.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce. Przepisy są proste, nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, na pewno znajdą wielu amatorów.
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana linia bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i rozmaity zestaw przepisów łączy to, iż nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich spektakularnym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części kolekcji nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, lecz układają się na kuchennej półce w luksusową serię – to gratka dla sympatyków prawidłowej kuchni i prawidłowej książki!
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z ziołami
elementy:
• 1 kg młodych ziemniaków,
• 1 czerwona cebula,
• ½ pęczka natki pietruszki,
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
• 5 łyżek oliwy z oliwek,
• 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego,
• sól, pieprz, cukier do smaku.
Przyrządzenie sałatki ziemniaczanej z ziołami
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, lekko ostudzić i pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. Do ziemniaków dodać cebulę, posypać całość ziołami prowansalskimi i natką pietruszki. Wymieszać elementy. Oliwę wymieszać z octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polać ziemniaki, wymieszać i odstawić sałatkę na 30 minut, by smaki się przegryzły. Sałatka idealnie nadaje się do grillowanego mięsa.