chwilowy brak towaru
Potrawy z ryb, kolejna z kolekcji znakomita książka, zawiera ponad 130 sprawdzonych przepisów na nietrudne do przygotowania potrawy, od zup przez rozmaitego rodzaju pasty, tatary, sałatki i kanapki - po ryby duszone, pieczone i smażone oraz dania z owoców morza.
Potrawy z ryb, choć tyle mówi się o ich zaletach, nadal rzadko goszczą na polskich stołach, a są przecież świetną alternatywą dla innych rodzajów mięs - pożywną, lekkostrawną i smaczną. Zawierają niemało cennych elementów, w tym kwasy omega-3, które są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu i systemu nerwowego, mają działanie przeciwnowotworowe oraz ograniczają poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału i poprawnie oddziałują na stan skóry i włosów.
Słowem: trudno przecenić dobroczynny wpływ potraw z ryb na nasze zdrowie, dlatego autorka postanowiła poświęcić im oddzielną książkę, w której zamieściła ponad 130 sprawdzonych, wypróbowanych i łatwych przepisów opatrzonych pięknymi fotografiami.
------- Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom - mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i rozmaity pakiet przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów.
Dzięki skrupulatnym wskazówkom siostry Marii i załączonym do nich spektakularnym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę. Kolejne części kolekcji nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, lecz układają się na kuchennej półce w luksusową linię - to gratka dla miłośników prawidłowej kuchni i korzystnej książki!
Przepis na roladki łososioweSkładniki:Na ciasto naleśnikowe o 2 szklanki mąki pszennej, o około 2 szklanek mleka, o 3/4 szklanki wody, o 2-3 jajka, o szczypta soli, o tłuszcz do smarowania patelni, Na farsz o 400 g świeżego filetu z łososia, o 250 g serka ricotta, o 1 łyżka soku z cytryny, o sól, pieprz do smaku.
Wykonanie roladek łososiowych Przygotować ciasto naleśnikowe. Jajka umyć i wbić do miski. Wymieszać z mąką, mlekiem, wodą i szczyptą soli, najlepiej mikserem. Powinno powstać gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Patelnię smarować tłuszczem i smażyć naleśniki. Usmażone odkładać na talerz. Łososia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć go na arkusz folii do pieczenia, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem, położyć na nim masło i szczelnie zawinąć.
Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Zostawić go do ostygnięcia w folii. Naleśniki smarować serkiem i układać na nich kawałki łososia. Zwijać je w roladki i odkładać na półmisek.
Wstawić do lodówki, aby się schłodziły. Przed podaniem roladki pokroić na mniejsze kawałki.