chwilowy brak towaru
Otrzymywanie wysokich plonów zespaja się z zapewnieniem zbożu adekwatnej ilości elementów pokarmowych oraz ochroną roślin przed zagrażającym im agrofagami. Jednak aby było to możliwe, każdy firma powinien dysponować wiedzą o zagrażających agrofagach, ich biologii i rozwoju, warunkach sprzyjających ich pojawianiu się, objawach, a także fazie rośliny uprawnej, w której w sposób szczególny jest narażona na działanie tych czynników.
Ważna jest w dodatku znajomość metod ograniczania i zwalczania agrofagów. Natomiast wiedza dotycząca niedoborów elementów pokarmowych pozwala zapewnić trafne odżywienie roślin, co przekłada się na poziom uzyskiwanych plonów.
Agro Wydawnictwo wraz z specjalistami z COBORU, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowało Atlas Zboża, który jest kompendium wiedzy odnośnie chwastów, chorób, szkodników, a także niedoborów.
Znajdują się w nim opisy wyglądu, objawów, rozwoju, szkodliwości i metod zwalczania agrofagów, jakich można spotkać w uprawach zbożowych. Posiada jeszcze opisy, a także przykłady niedoborów pokarmowych.W publikacji podane zostały także progi szkodliwości, które stanowią podstawę w podejmowaniu decyzji o wykonaniu zabiegu chemicznego.
W atlasie można także znaleźć substancje czynne polecane do zwalczania agrofagów. Przygotowaliśmy też sposoby monitorowania chwastów, szkodników, chorób i niedoborów pokarmowych. Dodatkowo poruszamy dodatkowo integrowaną ochronę roślin w kontekście uprawy zbóż, jak jeszcze opisujemy zjawisko fitotoksyczności.
Publikacja jest bogato ilustrowana, dzięki temu usprawnia przeprowadzanie lustracji polowych. Publikacja gromadzi także fazy rozwojowe zbóż.